(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Danes, 29. 1. 2020, so si šestošolci v okviru projekta FOŠ ogledali film z naslovom Kauwboy. To je nizozemski mladinski film, ki je bil leta 2012 nominiran za oskarja kot tujejezični film, prejel pa je tudi številne druge nagrade.

Film govori o desetletnem Joju, ki živi s svojim očetom na podeželju. Dnevi mu minevajo med samotnimi potikanji po naravi, treningi vaterpola in dolgimi telefonskimi pogovori z mamo, pevko na turneji po Ameriki. Oče se za fanta ne meni dosti; njegov molk prekinjajo le občasni izbruhi jeze. Nekega dne Jojo najde mlado kavko in jo skrivaj prinese domov. Med fantom in zapuščenim ptičkom kmalu vzklije prijateljstvo. Deček z vso nežnostjo skrbi za nebogljeno živalco, jo hrani, ljubkuje in nauči leteti. A skrivnosti prej ali slej pridejo na dan in mali ptiček ni edina Jojeva skrivnost.

Na aktivni ogled filma so se pri pouku učenci pripravili tako, da so razmišljali o temah, ki jih film obravnava, in sicer soočanje z izgubo mame, obvladovanje jeze, prijateljstvo z živaljo, napet odnos med sinom in očetom. Po ogledu je sledil pogovor, ki je v prvem delu potekal v skupinah, tako so se učenci pogovarjali o določenih vidikih in podajali svoja razmišljanja. Sledilo je poročanje in oblikovanje mnenj. Učenci so dobro sodelovali, zrelo razmišljali in oblikovali svoja poročila, se strpno poslušali in dopolnjevali. Tako je slaba urica po ogledu hitro minila v prijetem vzdušju pogovora o vsebinah, ki niso lahkotne, a še kako življenjske.

Dostopnost