(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Prvi september –  PRVI ŠOLSKI DAN je po besedah predsednika države nezapisan državni praznik, saj je pomemben ne samo za državo, šole, učitelje, ampak predvsem za posamezno družino in  starše. Še posebej pa  je  svečan dan za majhne ljudi, ki prvič prestopajo prag učenosti s ciljem, da se bodo naučili pisati, brati in računati, kot sami pravijo.

Tako je v OŠ Šmarje pri Jelšah s podružnicami letos vstopilo 114 prvošolcev, na centralni 66. Prvo šolsko jutro so se s svojimi spremljevalci starši podali na novo pot s ciljem, da bo uspešna, vesela, nepozabna. Za to so v šolski jedilnici poskrbele njihove učiteljice, ki so jih prijazno nagovorile. Da pa bi začetno tremo omilili, so  staršem in učencem svoj prvi šolski dan predstavili posamezni učenci, še posebej zanimivo pa je bilo prisluhniti trem šmarskim županom – Matiji Čakšu, Jožetu Čakšu in Stanku Šketu, bivšemu ravnatelju, ki so se spominjali svojega prvega šolskega dne. Tri generacije, tri zgodbe, a vsi so si enotni, da šola je »zakon«.

Osnovnošolsko izobraževanje pa postopoma  v devetih letih   male ljudi nauči, da šola niso samo štiri stene, ampak je vmes še PRIHODNOST, na katero se pripravljajo s pomočjo  vsakdanjih pozitivnih in negativnih izkušenj, s spoznavanjem novih ljudi, prilagajanjem, sprejemanjem različnosti,  strpnostjo … in novimi znanji.

Kaj zaželeti prvošolcem? Morda tisto, kar je zapisano na tabli ene od učilnic:

»IGRAJMO SE, UČIMO SE, RASTIMO SKUPAJ.«

Nekaj izjav učencev 1. c razreda
“Zlo mi je blo fajn, najbolj pa mi je ostalo v spominu, da smo prišli v razred in smo dobili tiste velike škatle (delovni zvezki).”  SAMO ČAKŠ
“Najbolj mi je bilo všeč, ko smo iskali Bineta (čebelico v razredu).”  VITA ŠELIGO
“Najbolj mi je bilo všeč, ko sem v razredu videl instrument.” JAN HALADEJA
“Najbolj sem si zapomnila to, da smo šli gledat učilnico.”  IVANA ŠELIGO

 

 

 

Dostopnost