(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

22. april – svetovni dan Zemlje

Svetovni dan Zemlje so na predlog senatorja in okoljevarstvenika Gaylorda Nelsona prvič obeležili leta 1970 v ZDA. Nelson je s praznikom Zemlje želel poudariti pomen čistega zraka in čiste vode po ekološki katastrofi, razlitju nafte leta 1969 v Santa Barbari v Kaliforniji. Danes svetovni dan Zemlje združuje milijone ljudi z vsega sveta, ki se zavzemajo za podporo okolju in poudarjajo nujne ukrepe, ki jih moramo sprejeti za rešitev našega planeta.

Svetovni dan Zemlje je tako postal vsakoletni dogodek, namenjen osvetlitvi resnih okoljskih problemov, s katerimi se soočamo, od podnebne krize, onesnaženja zraka in krčenja gozdov.

Letošnja tema svetovnega dneva Zemlje se tako glasi »Ohranimo naš planet«, pri čemer je poudarek na tem, da je od vsakega od nas odvisno, ali bomo obnovili Zemljo, in sicer ne samo zato, ker nam je mar za naravo, ampak tudi zato, ker na njej živimo. Dejstvo je, da se narava v pandemiji, ko je življenje zastalo, ni obnovila po pričakovanjih. Podatki namreč kažejo, da so globalne emisije CO2 zdaj celo na višji ravni kot pred pandemijo.

Učenci 6. razredov so med šolanjem na daljavo pri ND izdelovali planet Zemljo. Kaj je nastalo pod njihovimi rokami, si oglejte v spodnji galeriji.

Tudi rdeča nit knjižne uganke meseca aprila je svetovni dan Zemlje. Vabljeni k reševanju uganke na spodnji povezavi:

KNJIŽNE UGANKE

Dostopnost