(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Učenci s Svetega Štefana na Paradi učenja

Obisk Šmarja in Šmarskih legend ob dnevu Parade učenja je bil za učence šole Sveti Štefan nekaj posebnega, zanimivega in nepozabnega.

V sredo, 15. 9. 2021, smo se odpravili  proti Šmarju. Par kilometrov nas je zapeljal avtobus, čez Sedovec, preko Kamenika in Ješovca, mimo Svete Barbare pa smo se v Šmarje pred Kulturni dom spustili peš. To je bila zanimiva, vesela pot; polna pričakovanj, kaj vse bomo videli in izvedeli v Šmarju.

Pred Kulturnim domom nas je pričakal organizator s sodelavci Parade učenja in predstavil načrt našega gibanja, sodelovanja z  vsemi, ki nas ta dan hočejo nečesa naučiti ali nam pokazati kakšne zanimivosti kraja. Imeli smo se možnost srečati z zgodbami, ki so jih stare mame ali starejši ljudje  pripovedovali v  tem kraju. Zanimive so in še dobro, da jih je nekdo zapisal, da so se ohranile do danes ter bodo ostale tudi za kasnejše rodove.

Zanimivo je bilo slišati zgodbo o kmetu, ki se je s konji vračal s sejma in je nekje pod Halarjevim hribom dobil čudnega sopotnika. Naši učenci mislijo, da je bil »parkelj«. Z zanimanjem smo poslušali zgodbo o dveh velikanih, ki sta  vsak na svojem hribčku zidala svoj grad in si podajala kladivo s hriba na hrib. Slišali smo, kako se je na veliki kmetiji blizu šole dekla srečala z govorečo kačo, ki je sedela na škafu zlatnikov. Pripovedovalka je povedala tudi zgodbo  o posebnih belih deklicah – vilah, ki plešejo po gozdnih jasah in ljudem, ki so dobri pomagajo, na hudobne pa pošljejo kakšno nadlogo.

Že vse te zgodbe so bile čudovite in so burile našo domišljijo. V posebnem Kneippovem  parku z zelišči pa smo slišali še eno zgodbo, ki je govorila, kako lahko materina dušica pomaga pri težavah s prehladom in kašljem. Ta prostor ima še nekaj;  ima prav zanimivo urejene potke, s posebnimi nameni. Učenci so jih z veselje »obdelovali«.

Tudi obisk Muzeja baroka je bil za učence nekaj posebnega. Čisto od blizu so si lahko pogledali kipe iz kapelic (Kalvarije) na poti do Svetega Roka. Bilo so presenečeni, v kakšne poze so postavljeni in kako natančno so izdelani. Izvedeli so, da so obnovljeni in zelo dragoceni, zato so spravljeni v muzeju. Kapelice pa imajo kipe, ki so njihovi ponaredki.

Vrhunec vseh doživetij je bilo streljanje z lokom. O tem zgovorno »govorijo« naše fotografije.

Preden smo se odpravili na avtobus, smo bili obdarjeni še z nekaj spominki.

Balone smo napihnili v šoli in  z njimi počenjali različne gibalne zanimivosti pri uri športne vzgoje in v podaljšanem bivanju.

Na spodnji povezavi si oglejte utrinke z našega “potovanja” po Šmarju.

https://youtu.be/YSR8onaKeMs

Dostopnost