(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Naše prvošolce smo v svet branja popeljali v petek, 17. septembra, na dan zlatih knjig in ob uradnem začetku branja za bralno značko, ko smo jim slovesno predali darilno slikanico Društva Bralna značka Ponikalnice avtorja Miroslava Košute in ilustratorke Suzi Bricelj.

Zvedavi pogledi naših najmlajših, navdušenje nad lutkama Olijem in Piko, ki sta spremljali knjižničarki Moniko in Monjo, in veselje ob prejemu slikanice so zaznamovali praznični dan. Prvošolci so z zanimanjem prisluhnili pravljici Tiho, tukaj beremo!, zgodbi o zelo vztrajnem volku, ki se je učil brati. Čeprav je počasi napredoval in je z nerazločnim branjem v slabo voljo spravljal živali na kmetiji, je na koncu postal pravi mojster branja.

Seveda nismo mogli mimo ugank, kar 60 jih je v darilni slikanici – toliko, kolikor let letos praznuje gibanje Bralna značka. Takole se je glasila ena od njih:

»Dragocena skrinjica s platnicami,

s frfotavimi belimi pticami,

polna družbe, zgodb, znanja in lepote

za brezskrbne ure samote.«

Prvošolčki, Pika, Oli in učiteljice so razmišljali, kaj bi to lahko bilo. Le kakšen namig so še potrebovali in kmalu ugotovili, da je to knjiga.

Seveda, na dan zlatih knjig se pa res spodobi, da se vse vrti okrog knjig.

Tako smo s slovesnim dogodkom naše prvošolce povabili k branju ter jim zaželeli, da bi radi prihajali v knjižnico in z zanimanjem odkrivali knjižne zaklade.

Knjižničarki M&M

Dostopnost