(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

1. november, dan spomina na mrtve, je slovenski državni praznik in dela prost dan. Na ta dan množično obiskujemo grobove in se s cvetjem ter prižiganjem sveč poklonimo spominu na mrtve.

V zadnjih letih veliko strokovnjakov opozarja, da prižgemo preveč nagrobnih sveč, saj le te zelo obremenjujejo okolje. Slovenija naj bi bila med tistimi državami, ki prižgejo največ sveč na leto. V Sloveniji nastane letno 4.500 ton ostankov nagrobnih sveč, skoraj tretjina v obdobju okoli dneva spomina na mrtve. Vsako leto jih po podatkih Ministrstva za kmetijstvo in okolje prižgemo 23 milijonov, torej vsak Slovenec v povprečju v enem letu prižge 12 svečk (Infodrom – Dan spomina na mrtve).

Vsak izmed nas lahko pomisli tudi na okolje in izbere okolju prijaznejše aranžmaje. V okviru projekta Znanje o gozdovih (LEAF = Learning About Forests) so učenci ustvarjali z materiali iz gozda in narave. Učenci četrtošolci so pod mentorstvom Irene Potočnik v okviru podaljšanega bivanja iz lesa, gozdnih plodov in jesenskega listja izdelovali prikupne aranžmaje s čajnimi svečkami, ki so za okolje manj obremenjujoče. Aluminijasti ostanki svečk bodo reciklirani, gozdni material pa je razgradljiv.

Galerija njihovih izdelkov:

Dostopnost