(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Ob zaključku branja za bralno značko je učence OŠ Šmarje pri Jelšah obiskal priljubljeni otroški in mladinski pisatelj, radijski voditelj in ultramaratonec Žiga X Gombač. Piše pravljice, stripe in mladinske romane. Tudi v naši knjižnici imamo veliko njegovih del, po katerih učenci radi posegajo.

V prvem delu se je predstavil bralkam in bralcem od 1. do 4. razreda ter učencem s podružničnih šol. S pravljičnim prepletom jih je popeljal po vsebini svojih pravljic Črno belo, Skrivnosti mladih levov in Zaklad pokljuških škratov, v nadaljevanju pa navdušil z zanimivimi prigodami viteza Gašperja iz knjige Živa, vitez in zmaj in zgodbo o izginotju Ljubljanskega gradu iz knjige Dan, ko je izginil Ljubljanski grad. Z duhovitim pripovedovanjem jim je približal svet stripov, v katerih resne zgodovinske teme prepleta s humornimi vložki in jih tako približa mladim.

Bralcem od 5. do 9. razreda centralne šole je predstavil svojo pisateljsko pot in kaj počne takrat, ko ne piše. Navdušil je z zgodbo o svojih ustvarjalnih začetkih v osnovni šoli, ko je njegov talent opazila učiteljica slovenščine, nagrajeni spis pa mu je kot osnovnošolcu dal spodbudo, da je začel razmišljati o pisateljskem poklicu. Učence je seveda zanimalo, kaj pomeni X med njegovima imenom in priimkom. Pisatelj pravi, da je to njegovo umetniško ime, hkrati pa odraža tudi njegov zdrav način življenja, ki ga promovira.

V tem šolskem letu je za bralno priznanje bralo 657 učencev centralne šole in podružnic, med njimi 33 zlatih bralcev. Čestitamo!

Dostopnost