(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Starše naših učencev smo v začetku šolskega leta povabili k sodelovanju pri bralni znački za starše z nagovorom, da z lastnim zgledom spodbudijo k branju tudi svoje otroke. Odzvalo se je 130 staršev, bralno značko pa jih je zaključilo 77.

Veseli, da smo lahko po treh letih zanje pripravili srečanje v živo, smo letošnji zaključek bralnega leta povezali s praznovanjem 100-letnice rojstva pisateljice Ele Peroci in k nam povabili njeno hčerko Jelko Pogačnik. V pogovoru je obujala spomine na mamo, ki je svoje otroštvo preživela v naših krajih. Spregovorila je o njeni ustvarjalni poti in povedala zgodbo o nastanku Muce Copatarice; kot majhna deklica jo je namreč »izsilila« na sprehodu. Sicer pa se kot literarni lik večkrat pojavlja v maminih pravljicah. Se spomnite temnolase Jelke z dežnikom, ki je lahko balon? To je pravzaprav gospa Jelka, ki se je kot majhna deklica rada umaknila v svoj domišljijski svet.

Sicer pa je svoje življenje posvetila raziskovanju narave, kot diplomirana biologinja je nekaj let opravljala poklic učiteljice, nato pa več kot 50 let pisala poljudnoznanstvene prispevke za otroke in mlade, sodelovala pri urejanju učbenikov, še danes pa lahko njene prispevke beremo v kakovostnih otroških revijah (Cicido, Moj planet, Vesela šola). Napisala je dve knjigi za otroke (Srček za Nino in Moje drevo) in prevedla več kot 40 knjig z naravoslovnimi vsebinami.

V prijetno torkovo popoldne sta nas z glasbenim uvodom na citrah popeljali sestri Maja in Neža Drame, ki sta zaigrali Slakovi pesmi V dolini tihi in Čebelar. Literani dogodek smo zaključili s podelitvijo priznanj staršem, druženje pa nadaljevali s pogovorom ob sadju in rogljičkih.

 

 

 

Dostopnost