(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

SLAVLJENKA PRIPOVEDUJE

Uspeh je več kot le kratka beseda z globokim pomenom. To je skrivnost, ki jo odkrijejo le tisti, ki trdo delajo in ne obupajo … To je občutek, za katerega se je  vredno boriti … In po dolgi poti smo uspeli tudi mi.

Moje ime je Osnovna šola Šmarje pri Jelšah in stara sem 48 let. Res je, da je moje ime dolgo in nenavadno, dolgi in nenavadni pa sta tudi moja  zgodovina in življenjska zgodba. Na pogled sem prava lepotica, poskrbeli pa ste tudi za mojo notranjost! Z novimi prostori navdušim prav vsakogar! Da pa boste o meni vedeli malo več in me bolje spoznali, prisluhnite moji razburljivi pripovedi … Rojena sem bila leta 1974. To leto sem  s svojim rojstvom zgodovinsko zaznamovala in v šolo popeljala 654 učencev. Ob rojstvu sem bila velika kar za 12 učilnic in v sebi skrivala ter s svojimi zidovi varovala večnamenski prostor s kuhinjo, pevsko sobo, delavnico za tehnični pouk in upravne prostore. Skozi moja vrata je vstopilo že veliko otrok in odraslih, vsak pa  me je videl v drugačni luči, drugačnem stanju … kot poseben izziv me je videl tudi nekdo, ki sem mu postala drugi dom, saj je postal moj vodja, ki zame skrbi z ljubeznijo, vztrajnostjo in neprestanim trudom – ravnatelj Mitja Šket.

1. februarja 1975 se je začela graditi šolska kuhinja, ki je lahko pripravila 600 krepkih enolončnic in 50 kosil, enolončnica je takrat stala 3 dinarje, kosilo pa 10 dinarjev; 60 učencev od 654 je imelo brezplačno prehrano.

V šolskem letu 1997/98 so v mesecu in pol v celoti adaptirali in dozidali še 35 kvadratnih metrov kuhinje, ki je tako postala večja, razporeditev racionalnejša, delo v njej pa lažje. To pa še ni bilo vse! V šolskem letu 2002/03 sem pričela s postopnim uvajanjem devetletne osnovne šole. Takrat so za uspešen pouk učilnice primerno opremili in tako je bilo za vztrajno učenje in pridne učence na razpolago 12 matičnih učilnic razredne stopnje in 23 učilnic predmetne stopnje. V tem času sem merila dobrih 6.000 kvadratnih metrov, okoli mene pa se je razprostiralo 16.000 kvadratnih metrov zunanje površine. Z leti sem postajala večja in večja in do šolskega leta 2018/19 sem se raztegnila kar na 6.449 kvadratnih metrov, zunanje površine pa so se povečale na razkošnih 20.367. In s to velikostjo se ponašam še danes.

Leta 2019 sem si ponovno zadala nov cilj. Tudi ta mi je uspel in tako so se 15. aprila pričela dela energetske sanacije na moji severni strani, ki so bila uspešno zaključena do septembra 2019. Letošnje šolsko leto pa je potekala moja energetska prenova in tako vam s ponosom povem, da prispevam pomemben del k NIZKOOGLJIČNI DRUŽBI. Hvaležna sem za vsa leta sprememb … danes pred vami stojim kot zrela lepotica, ki pod svoje okrilje zbiram 788 učenk in učencev ter 70 pedagoških in 23 tehničnih delavcev. Večino moje zgodbe pozna župan Matija Čakš, odličen gospodar, ki nad

šolo vestno bdi, saj je Občina moja ustanoviteljica!

Skozi leta odraščanja sem ugotovila, da na koncu niso leta življenja, ki štejejo, ampak dejstvo, koliko življenja je bilo v teh letih. In verjemite – prekipevam od otroškega življenja! Pod mojo streho se je kalilo že več deset generacij … vame so stopili s strahom, čez leta pa v svet odšli polni upanja, novih spoznanj in odkritja, da je življenje knjiga, ki jo pišemo sami. A najprej potrebujemo učitelje. Ti so tisti, s katerimi se rasla in skozi leta postala ena izmed večjih in uspešnejših osnovnih šol v Sloveniji.

In z letošnjim letom se ponašam še z novo kuhinjo, zbornico in tremi učilnicami. Če je knjižnica kulturno srce šole, potem je kuhinja moj želodček, ki neprestano pripravlja, kuha, seklja in meša, da po vsem znanju, ki ga prejemamo, lahko privežemo tudi dušo.

Ekipo šolske kuhinje, ki za naše delavne učence in uslužbence šole pripravlja izvrstne in okusne jedi že vrsto let, smo pozdravili tudi med nami. Vodja kuhinje – Vinko Čokl pa je iz županovih rok prejel kuhalnico, s katero smo bili priča slovesni predaji kuhinje in ostalih novih prostorov njihovemu namenu.

Uspeh ni stvar sreče. To je trdo delo, vztrajnost, učenje, žrtvovanje in predvsem ljubezen do tega, kar počnemo.

Kaja Žnidarec, 8. c

Dostopnost