(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Mladi parlamentarci letos razpravljajo o duševnem zdravju mladih. Na tretjem srečanju so učenci spoznavali skozi delavnico povzeto po priročniku Zorenje skozi To sem jaz, kako lahko preusmerimo negativne misli v pozitivno razmišljanje.

Skozi primere realnih situacij, s katerimi se srečujejo mladostniki, so razmišljali, kakšne negativne misli se nam porajajo, kakšna čustva takrat preplavijo naše počutje ter kakšna vedenja ti negativni občutki izzovejo. Ker negativne misli vodijo človeka v odklonilna ali nezaželjena vedenja, smo odkrivali, kako se lahko temu izognemo. Z zavestnim spodbujanjem k pozitivnem razmišljanju izzovemo pri sebi boljše počutje in duševno zdravje.

V spodnjem prispevku je povzeto naše delo Delavnica OP pozitivno mišljenje. Delavnico sva izvedli Marjeta Dečman Iglič in Jerneja Kocman.

Učenci 4., 5. in 6. razredov so sodelovali v delavnici, ki jo je pripravila učiteljica Monja Šalamon.

Najprej so mladi parlamentarci izvedli dejavnost v katerih so spoznavali občutke ob lepih mislih (prispodoba dotikanje roke z vato) in občutke ob grdih besedah (prispodoba dotikanje roke s sirkovim papirjem). 

   

Sledila je dejavnost v povezavi s posledicami žaljenja. Učenci so ob izjavah glede na svoje občutke prepogibali papirnato srce in ob tem s prispodobo prikazovali, da kljub opravičilu ne moremo popraviti škode in slabih občutkov po izrečenih žaljivkah.

 

Učenci so na listke v obliki regratovih semen zapisali lepe želje s katerimi bi nagovorili soljudi. Prilepili so jih na plakat in zasejali lepe misli. Dogovorili smo se, da bodo lepe misli in občutke širili tudi med svoje sošolce in tako poskrbeli za dobro počutje.

Sprejemanje drugačnosti, prijaznost in sreča naj ne bodo le del nas v času božičnih praznikov, temveč nas naj spremljajo ves čas.

Vabimo vas k ogledu animiranega videa in reševanju sobe pobega na spodnji povezavi.

https://www.thinglink.com/scene/1661846278083969025

Dostopnost