(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Za dober pridelek ni potrebno biti samo priden, ampak tudi imeti ustrezno znanje. Mladi čebelarji so pod strokovnim vodstvom g. Adrijana Černelča, zaposlenega v Kozjanskem regijskem parku, spoznavali divje opraševalce in pravilno rez sadnega drevja.

Najprej smo obnovili znanje o žužkocvetnih in vetrocvetnih rastlinah na praktičnih primerih drevesnih vrst in grmovnic. Spomnili smo se, da za dober pridelek moramo imeti nekaj sreče pri vremenu, še posebej pa je pomembno znanje in veščine, ki jih potrebujemo za ustrezno oskrbo sadnega drevja in zgodnjih opraševalcev. 

    

G. Adrijan je mladim čebelarjem izčrpno in nazorno predstavil divje čebele dišavke, ki so prebivalke našega hotela za žuželke na ekovrtu. Spoznali smo njihov življenjski krog, prehrano ter pomen za naše sadno drevje, ki uspeva na robu ekovrta. Ker je hotel za žuželke že vrsto let v pomoč za boljši pridelek sadja, nam je dal strokovne napotke k obnovi le tega.

     

Za prikaz rezi, izčrpno predstavitev divjih opraševalcev in napotke glede obnove hotela za žuželke se g. Adrijanu Černelču zahvaljujemo in ga vabimo med nas tudi prihodnjo pomlad.

GALERIJA SLIK DOGODKA:

Dejavnost je učenko Lejlo Čakš tako navdušila, da je znanje še isti dan prenesla v prakso. S pomočjo domačih je izdelala hotel za žuželke in pitnik za divje čebele iz mahu.

           

Več o divjih čebela lahko izveste tukaj:

DIVJE_CEBELE_plakat

Čebele samotarke – ali jih poznate?

Dostopnost