(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

 “Kakšen dan pa je ta dan,

ko zastave plapolajo,

ko nam godbe zaigrajo,

kakšen dan pa je ta dan?”

 

Učenci POŠ Zibika so s petjem, plesom in recitacijami počastili oba praznika. Seznanili so se s pomenom dneva upora proti okupatorju in prazniku dela.

Ob pripovedovanju so se podali na pot zgodovine in se najprej ustavili v letu 1941, ko so nemški vojaki vkorakali na ozemlje današnje Slovenije. Ker so okupatorji želeli izbrisati slovenski jezik, kulturo in običaje, so se jim Slovenci uprli. Tako so se 27. aprila dogovorili, da ustanovijo slovensko organizacijo, ki se je pozneje imenovala Osvobodilna fronta slovenskega naroda. Pozvali so vse Slovence k uporu proti okupatorju. Po treh letih boja jim je to tudi uspelo. Zato se tega dneva spominjamo kot dan upora proti okupatorju. Ta državni praznik je spomin na pogumne in zavedne Slovence med drugo svetovno vojno, ki so bili pripravljeni žrtvovati svoje življenje za svojo domovino. 

Sledilo je popotovanje v leto 1886, kjer smo ob pripovedovanju spoznali pomen praznika dela ter običaje povezane z njim. Še danes v počastitev tega praznika v mnogih krajih pripravljajo kresovanja, prvomajske budnice in srečanja.

Dostopnost