(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Želeli smo, da skupaj s policistom obnovimo znanja, ki so potrebna za udeležence v prometu. Najbolj nas je zanimalo, kaj morajo vedeti učenci v 1. in 2. razredu, kadar se odpravijo na cesto peš, se vozijo s kolesom  in so potniki v avtomobilu ali  avtobusu. Marsikaj otroci vedo, poznajo a na zanimiv način smo že znane stvari obnovili, ponovili.

Zanimivo je bilo videti, slišati:

  • zakaj se jajce, ki je padlo iz višine vsaj enega metra ni razbilo,
  • zakaj je potrebna uporaba varnostnega pasu,
  • zakaj dvignemo roko preden prečkamo cesto,
  • zakaj na kolesu uporabljamo čelado in kako mora biti pritrjena,
  • kdaj smemo kot skupina hoditi po levi strani ceste,
  • kako izbrati mesto prečkanja ceste, če ni zebre ali semaforja, … .

Na vse te zakaje in zakajčke  smo  dobili odgovore.

Nekaj učencev je povedalo po čem si bodo zapomnili obisk policista.

BRINA: “Povedal nam je, kako lahko varno prečkamo cesto. Za ovinkom je nevarno prečkati cesto. Všeč mi je bilo, ker smo se lepo poslovili in zahvalili.”

ZALA: “Policist je seboj prinesel pas in pokazal zakaj se v avtu pripasamo  in da pas ne sme biti zavit. Učil nas je, da za prečkanje ceste moramo dvigniti roko, da na ovinku ne prečkamo ceste, ker ne vidimo avta. Prinesel je kokošje jajce in čeladico za jajce. Jajce je bila naša glava.”

GAL: “V ovinku ne moremo prečkati ceste, ker je nevarno. Policist nas je naučil, kako pravilno uporabljamo varnostni pas, kako prečkamo cesto in najprej dvignemo roko. Všeč mi je bilo, ko je Julija v umivalniku razbila jajce. Za večjo varnost, kadar gremo peš, potrebujemo tudi odsevnike in kresničko.”

LUKA: “Julija je razbila jajce, ko ji je padlo v umivalnik.  Policist pa je imel čelado za jajce, zato ga ni razbil. Policist nas je naučil, da ko prečkamo cesto,  moramo stegniti roko. Ceste nikoli ne prečkamo na ovinku. Ko smo sami prečkali cesto, nas je policist opazoval in popravil.”

Dostopnost