(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V tednu otroka smo imeli v Šentvidu veliko dejavnosti.

  • Prvošolci so bili v Muzeju na prostem v Rogatcu.

Vemo, da so nekoč živeli drugače kot živimo danes.  Kako, smo si ogledali v Rogatcu, kjer smo si ogledali stavbe in se preizkusili v delavnicah. Zamislili smo se, ko nam je gospa povedala, da je »žuliko« kruh dobil otrok, ki je bil ves teden najbolj priden. Kruha je v tistih časih primanjkovalo, zato je bil še posebno dragocen.  Vsi  smo dobili žuliko, ki smo jo naredili, kar pomeni, da smo bili pridni. Seveda smo  jih  z veseljem pojedli. Izdelali smo si »nunalco« in najbolj spretni  so hitro znali igrati nanjo.  Z njimi bomo zaigrali na šolski proslavi. Kako dragocene so čebele za ljudi smo izvedeli v čebelarski delavnici. Svečko, ki smo si jo izdelali, bomo prižgali doma skupaj s starši. Za eno dopoldne je bilo prijetno preseliti se v stare čase, težko pa si predstavljamo, da bi morali živeti brez vode, elektrike in računalnikov.

Z ga. Gusto Grobin so potovali v pravljično deželo. Povedala jim je pravljico Zlato jabolko. Jabolka so potem tudi izdelali. Prvošolcem so v jutranjem krogu brali starši.  Pogovarjali smo se o otrokovih pravicah, seveda pa nismo pozabili tudi na dolžnosti.

  • Vsi razredi so spoznali delovanje Centra ponovne uporabe Tuncovec in si izdelali izdelek iz odpadnih materialov.
  • Četrtošolci so se pri predmetu družba seznanili z otrokovimi pravicami, spoznali so, kako je z otrokovimi pravicami drugod po svetu. Pri razredni uri so se igralipravica do igre. Kot so povedali, je to njihova najljubša pravica. Izdelal so tudi plakate in jih razstavili v avli šole. Seveda pa četrtošolcem ni tuje,  da pravice prinašajo tudi dolžnosti, ki jih je potrebno opraviti.
  • Petošolci so uspešno opravili kolesarski izpit in se preizkusili v vezenju.

Lep in zanimiv teden je za nami.

(Prispevek pripravili učiteljici Mojca in Ivica.)

Dostopnost