(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V petek, 8.11. 2019 smo se šolarji POŠ Sveti Štefan odpeljali proti Rogaški Slatini, natančneje v center, kjer se zbirajo odpadki. Namen našega obiska je bil, da spoznamo, kam gredo odpadki, ki jih mi vržemo v različne zabojnike.  Ko smo se med  sprehajali  z delavcem, ki skrbi za dobro delovanje OKP centra v Tuncovcu, smo izvedeli veliko zanimivih stvari, hkrati pa tudi vonjali vonjave, ki za naš nos niso bile prijetne. Zvedeli smo, da vse odpadke, ki jih »pridelamo doma, v šoli, trgovini, gostilni….« in jih odpeljejo z velikimi tovornjaki  v  center Tuncovec, potem odpeljejo v posebne centre, kjer posamezne odpadke  predelajo v nove izdelke. Gospa Andreja je povedala, da iz plastenk naredijo tkanino iz katere  sešijejo razne jakne, ki so v zadnjem času  zelo popularne.

Nato smo si ogledali Center ponovne uporabe Tuncovec. Izvedeli smo, da tukaj svari, ki so še uporabne, očistijo, mogoče kaj malega popravijo in potem v trgovinici ponudijo kupcem za simbolno ceno. Učenci so se radi  sprehodili med zanimivimi starimi «odpadnimi« izdelki. Največ časa so se pomudili med igračami.  Kar nekaj učencev se je domov vračalo plišastim prijateljem.

Bili smo zadovoljni, da smo spoznali, kako velika težava so odpadki, kako veliko jih je in  da moramo vsi, vsak posebej misliti kako živeti, da bi uporabljali čim manj plastike, da bi bili varčni, da mislimo na nevarne odpadke.

Dostopnost