(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V petek, 15. novembra, smo obeležili dan slovenske hrane. Prvo šolsko uro so vsi učenci jedli tradicionalni slovenski zajtrk, učencem 1. a pa sta se pri zajtrku pridružila tudi župan Matija Čakš in ravnatelj Mitja Šket.

Župan je poudaril, da je zajtrk zelo pomemben in da tudi on vsako jutro zajtrkuje. »Upam, da bo tradicionalni slovenski zajtrk spodbudil še več otrok, da bodo zajtrkovali. To je neka tradicija, ki se je moramo držati. Še kako pa drži pregovor, ki pravi, da zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan, zvečer pa kot berač,« je zaključil svoje misli. Tudi ravnatelj je pritrdil, da je zajtrk povezan z našim zdravjem, in je prepričan, da bo tradicionalni slovenski zajtrk vplival na to, da bodo otroci zjutraj zajtrkovali.

Dan slovenske hrane izpostavlja prednosti lokalno pridelanih živil, zato smo za zajtrk ponudili kruh, maslo, med, mleko in jabolka slovenskega, lokalnega izvora. Kruh iz Pekarne Geršak (Celje) smo namazali z maslom Mlekarne Celeia (Petrovče) in medom iz čebelnjaka Društva Čebelarska družina Šmarje pri Jelšah. Pili smo mleko, pridelano na kmetiji Vreže, in jedli jabolka, ki so zrasla le nekaj kilometrov stran, na jablanah Sadjarstva Mastnak s Ponikve.

Sedmošolci so obiskali čebelnjak, kjer so jim člani čebelarskega društva približali čebelarstvo ter pomen čebel za pridelavo hrane.

Kaj pa so o svojih zdravih navadah povedali naši učenci?

»Zaradi zajtrka dobim veliko energije in imam več moči za čez dan. Slovenski tradicionalni zajtrk mi je zelo všeč. Zjutraj zajtrkujem, najraje imam med in maslo.« (MAJA MURKO, 9. A)

»Zajtrk mi da veliko energije za v šolo. Zjutraj zajtrkujem, najraje imam med in maslo.« (NIKA MURKO, 6. A)

»Slovenski tradicionalni zajtrk mi je všeč, ker je to slovenska tradicija, ki jo spoštujemo. O njem vem, da jemo med, kruh, maslo in jabolka. Zjutraj zajtrkujem, najraje imam kruh in marmelada.« (JURE ZUPANIČ, 7. E)

»Slovenski tradicionalni zajtrk praznujemo vsako leto. Jemo zdrav zajtrk, saj so na jedilniku  jabolka, kruh, maslo, med in jabolka. Zjutraj zajtrkujem med in maslo.« (ANJA OCVIRK, 8. C)

»Zajtrk je zelo pomemben, ker dobimo moč in smo zdravi. Slovenski tradicionalni zajtrk mi je všeč, ker je dober. Med pridelujejo čebelarji in čebele, mleko in maslo dobimo od kravic, jabolka pa z dreves. Za zajtrk imam najraje med.« (TIJA MIKEZ, 2. C)

»Zajtrk mi je všeč, ker se po njem počutim v redu. Za slovenski tradicionalni zajtrk pojemo med, kruh, maslo, jabolko in pijemo mleko. Moj najljubši zajtrk sta med in maslo.« (NEŽA ZUPAN, 1. B)

»Zajtrk je pomemben, ker dobimo moč in se lažje učimo. Slovenski tradicionalni zajtrk mi je všeč, ker jemo med, ki je sladek, maslo, jabolko, kruh in pijemo mleko. Med dobimo od čebelic, mleko in maslo od kravic, jabolka pa z jablan. Moj najljubši zajtrk so mleko in čokoladne kroglice.«  (TINKARA MEŠKO, 1. B)

»Zajtrk je pomemben, ker dobim veliko energije. Za zajtrk smo jedli med, maslo, kruh, jabolko in pili mleko. Med dobimo v čebelnjaku, jabolka dobimo v sadovnjaku, mleko in maslo pa na kmetiji. (SEVERIN ČAKŠ, 1. A)

Novinarki in fotografinji: Maruša Rupnik in Klara Murko, 7. e

 

Dostopnost