(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Sreda, 30. september, je bil dan, ki so ga učenci in učenke 1. b razreda nestrpno pričakovali. Šolske torbice so namreč zamenjali za manjši nahrbtnik in se presrečni na pot odpeljali z avtobusom – nekateri celo prvič. Sončni žarki so že zjutraj nakazovali prelep jasen dan, ko je na poti do Rogatca odmeval otroški smeh in prepevanje. Učilnice smo tokrat zamenjali za muzej na prostem.

Ob vodenju so spoznavali, kje in kako so nekoč živeli, kaj so lahko kupovali v trgovinici z mešanim blagom, kakšno je bilo delo kovača … največje zadovoljstvo pa je bilo opaziti, ko so se v delavnicah za čas vrnili v otroštvo nekoč. V muzejski kuhinji so zgnetli svoj košček testa za kruh – ‘žuliko’ in jo pečeno odnesli domov za pokušino svojim domačim. V glasbeni delavnici so izdelali piščal ‘nunalco’, v katero bodo lahko prepevali vsak dan. Čebelar pa jim je podal mnogo pomembnih informacij o članih čebelje družine, čebeljih izdelkih in jim pomagal pri izdelavi svečke iz voska.

Ogled največjega lokalnega muzeja na prostem je zagotovo eno najlepših doživetij prvošolcev. Vtise naravoslovnega dne bomo obujali v nadaljnjih urah spoznavanja okolja pri tematiki Bilo je nekoč. Do takrat pa bomo podoživljali nepozaben dan ob naslednjih fotografijah.

Dostopnost