(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V sredo, 14. oktobra 2020, smo se podali na spoznavanje lokalne kulturne dediščine v naši občini. Tokrat smo si devetošolci zadali  načrt, da spoznamo življenje in delo duhovnika, matematika in urarja Mateja Vrečerja, ki ga moramo domačini poznati kot pobudnika za nastanek kalvarije v Šmarju pri Jelšah.

Začeli smo v kulturnem domu, prisluhnili Metodi Kemperle, ki se je s to temo znanstveno ukvarjala in raziskovala. Pobliže nam je (posnet pogovor z njo) predstavila, kdo je bil Matej, kaj je počel, kje je živel in kasneje služboval …

Slišano smo potem raziskovali v delavnicah Muzeja baroka in v Skazovi hiši, kjer so se nekoč  zbirali vrli rojaki in gojili ljubezen do slovenske besede in slovenstva nasploh. Spoznali smo tudi  kronogram in se ga naučili »dešifrirati«. Brez znanja rimskih številk vam ne bo uspelo!

Ker ni raziskovanja brez prakse, smo Vrečerjev zapis kalvarijske poti  preverili s štetjem korakov od kapele do kapele, štetjem stopnic med kapelami … Opazili smo od časa načeto  pot,  poškodovane stopnice, pri kakšni kapelici stopnico manj … Skratka, število korakov danes je drugačno od Vrečerjevega zapisa.

Ni bilo lahko, bilo je pa zanimivo, zabavno in poučno. Na vrh smo prispeli vsi in kanček notranjega miru poiskali v notranjosti baročne cerkve, ki vedno znova osupne s svojo »rajsko« podobo. Poiskali smo še fresko župnika Mateja Vrečerja, si skušali predstavljati množico 12000 romarjev nekoč na tem hribu s kapelicami, potem pa z novimi spoznanji lokalne dediščine zapustili cerkev in se odpravili nazaj proti šoli.

Za nami je lepo kulturno doživetje, ki ga niso pokvarili niti  covid-19 niti obvezne maske.  Nekoč je bila kuga, danes je korona. Vsak čas ima svoje tegobe, a človek je vedno preživel. Morda tudi zaradi zapisov iz preteklosti.

Devetošolci

Dostopnost