(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

 

V torek, 22. 4. 2021, smo se drugošolci centralne šole Šmarje pri Jelšah odpravili na virtualno raziskovanje Lemberga. Najprej smo si ogledali posnetek o Lembergu, ki ga je posebej za nas posnela in nas »v živo« nagovorila domačinka Slavica Lorenčak in predstavila nekaj zgodovinskih zanimivosti kraja.  Vse nas je najbolj navdušil sramotilni steber – pranger. V filmu smo spoznali še več zanimivosti o  tem znanem srednjeveškem trgu: Rotovž, roko pravice, gradove v okolici Lemberga, obrt, viteštvo, mlinčno potico, grb in še marsikaj.

Sledil je  ogled oddaje Infodrom o vitezih, nato  pa čas za ustvarjanje – izdelava viteškega ščita z grbom znamenitih Celjskih grofov, ki naj bi  živeli tudi na gradu Lemberg. Poskusili smo tudi napisati srednjeveško pismo z gosjim peresom in  tušem in kaj kmalu  ugotovili, da  to pa ni tako preprosto.  Ja, le zakaj so imeli grajske pisarje! Vsako pismo s pozdravi učencev smo času primerno  zapečatili s pečatom – lemberškim grbom, na katerem je upodobljeno jagnje s podvito nogo in krono na glavi.

Po končanem ustvarjanju pa je prišel še čas za znamenite  šaljive zgodbe o Lemberžanih in zgodbo o  zakleti grofovski hčeri. Naslednji dan smo naš kulturni dan popestrili še z ogledom risanke Jurij in pogumni vitezi.

Andreja Cajzek Brajlih, Špela Jagodič Kunej, Brigita Krmpotić, učiteljice

                                                                    

IN S KAKŠNIMI VTISI SO DOMOV ODŠLI NAŠI DRUGOŠOLCI?

Meni je bilo najbolj všeč, ko so se vitezi borili. Všeč mi je bilo izdelovanje ščitov.  (Vita Jagodič, 2. a)

Meni je bilo najbolj všeč, ko smo izdelovali ščite in ko smo pismo zapečatili s pečatnikom. Zanimivo mi je bilo, ko smo gledali film o Juriju in pogumnih vitezih. (Nace Čuješ, 2. a)

Všeč mi je bilo, ko sem pisal s peresom in ko sem izdeloval ščit. (Anže Smole, 2. b)

Všeč mi je bilo, ker sem izvedela, da je v starih časih bilo kar sedem gradov, danes pa ni več niti enega. (Tinkara Meško, 2. b)

Včeraj mi je bila všeč viteška oprema. Naučila sem se, da je pri mestni hiši roka pravice. Vse druge roke pravice so iz lesa, a v Lembergu je zlata. V mestni hiši je zdaj muzej. (Sofia Iva Mikez, 2. c)

Všeč mi je bila zlata roka pravice in ko smo pisali pismo. Najtežje mi je bilo pisati s peresom in delati ščite. Meni niso bili všeč vitezi. (Ema Šramel, 2. c)

Dostopnost