(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Pohod smo začeli s Kekčevo pesmijo. Hitrih korakov in nasmejanih obrazov smo se vzpenjali do vrha Grobelc, čez Meniše, v dolino Ločnice. Po okrepčilu, šolski malici in nekaj posladkih, smo začeli raziskovati, kje bi bila ta Čukova kapela. Brez pomoči učiteljic in ostrega očesa je ni bilo mogoče opaziti, saj stoji vsa zaraščena v grmovju ob potoku Ločnice. Še le po raziskovanju z nasprotne strani, smo jo opazili in si jo od bližje pogledali.

Na pokošenem travniku pa ni manjkalo igre, teka in veselega otroškega vriska. Upali bi si predvidevati, da tolikšne razigranosti in veselja v tej skrivnostni dolini Ločnice že dolgo ni bilo.

Prav knjiga Skrivnostna Ločnica, ki jo je zapisal pokojni rojak Daniel Artiček, nam je pomagala odkriti namen nastanka te kapele. Že gospod Artiček je pred dvajsetimi leti zapisal svoje otroške spomine na to kapelo in s krepkimi črkami poudaril, da je knjigo zapisal zato, da vzpodbudi zanimanje za kapelo, njeno legendo ter mogoče na ta način  nagovori lastnike, da objekt rešijo pred propadom.

Če bi želeli odkriti Skrivnostno Ločnico v besedi Daniela Artička, se oglasite po knjigo v šolo Sveti Štefan.

Z veseljem jo posodimo.

Potem pa pot pod noge in »hajd« do Čukove kapele.

Dostopnost