(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

REFORMACIJA pomeni nekaj spremeniti, preoblikovati.

Na POŠ Sveti Štefan smo v četrtek, 21. 10. 2021, s šolsko proslavo obeležili Dan reformacije in se spomnili, kako se je učenje in branje v preteklosti spreminjalo. Učenci so nas s predstavitvijo pomembnih dogodkov v določenih letih popeljali veliko let nazaj v preteklost, vse do leta 1550.

      

V letu 2021 imamo veliko možnosti za izobraževanje. Informacije pridobivamo z branjem knjig, časopisov, revij, spletnih strani na računalniku, telefonu, tablici ter gledanjem poučnih oddaj na televiziji. Zelo hitro lahko poiščemo podatke o stvareh, ki nas zanimajo.

Najprej smo časovni stroj zavrteli le nekaj let nazaj. Učiteljica Silva nam je predstavila, kako je potekalo učenje, ko je sama hodila v osnovno šolo.

Nato smo odpotovali 100 let nazaj v preteklost, v leto 1921. Ljudje so v tistih časih brali revije in knjige. Tu in tam je kdo imel tudi kakšen radio. Otroci so hodili v šolo z eno knjigo – čitanko, pisali so na tablice s kredo. Učiteljica Marta nam je pripovedovala, kako je potekalo šolanje njene stare mame.

              

Pa smo šli še 100 let nazaj. Okoli leta 1821 sta se rodila in učila Prešeren in Slomšek, ki sta napisala veliko pesmi v slovenskem jeziku. V tem času je le malo ljudi znalo brati. To so bili duhovniki, učitelji, zdravniki, sodniki in premožnejši, ki so se iz knjig učili boljšega kmetovanja.

In še sto let nazaj. V letu 1721 so izdali ukaz za sežig vseh slovenskih knjig. Vendar ta poskus v celoti ni uspel, saj lahko še danes vidimo nekaj teh knjig v muzejih.

Nato smo čas zavrteli še 100 let nazaj, bili smo že 400 let v preteklosti. Takrat je bila Biblija prevedena v slovenščino.

In še malo manj kot 100 let nazaj. Leta 1550 je Primož Trubar napisal in dal natisniti prvi slovenski knjigi Abecednik in Katekizem. Zaradi tega mejnika lahko danes govorimo, beremo in pišemo knjige v slovenščini.

S potovanjem v preteklost smo počasi zaključili in se vrnili nazaj v sedanjost.

Učenci in učiteljice smo s ponosom obeležili ta praznik tudi s pesmijo, himno in dramsko igro Ostržek.

 

Dostopnost