(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

 

Gozd je ekosistem, ki je človeku pomemben tako iz gospodarskega vidika kot z vidika sprostitve. Učencem 8. in 9. razredov pa je gozd s svojimi prebivalci pajkovci prinesel izziv v dokazovanju znanja o njih.

Letošnja tema biološkega tekmovanja za Proteusovo priznanje so bili pajkovci. Učenci so spoznavali pajke, pršice, klope, suhe južine, paščipalce in ščipalce Slovenije, ki imajo pogosto življenjski prostor v gozdu. Še posebej podrobno so se učili o klopih in nevarnih povzročiteljih bolezni, ki jih lahko zanesejo v naše telo. Pršice pa so kljub majhnosti in negativnem prizvoku zaradi alergij, ki jih lahko povzročajo pri človeku, zelo pomemben člen pri kroženju snovi v gozdu.

Na šolskem tekmovanju je doseglo 8 učencev bronasto Proteusovo priznanje, od tega so se 4 učenke uvrstile na državno tekmovanje. Na državnem tekmovanju sta Julija Golež (9.b) in Eva Planinšek (8.a) dosegli zlato Proteusovo priznanje, ter Kristina Trkmič (9.c) ter Ana Korenjak Šoster (9.c) srebrno Proteusovo priznanje.

Čestitke za krasen dosežek na državnem nivoju!

Dostopnost