(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Spoštovani starši in skrbniki!

Obveščamo vas, da je Vlada RS 17. 1. 2022 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 in Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Obe spremembi sta objavljeni v Uradnem listu RS, št. 8/22 z dne 17. 1. 2022.

Od srede, 19. 1. 2022, začno veljati spremembe protokolov napotitve učencev v karanteno v primeru visoko tveganega stika, samotestiranja v šoli z izjemami in pripadajočih setov za samotestiranje.

V primeru pozitivnega izvida med učenci se bodo morali vsi učenci, ki bodo prepoznani kot visoko tvegani stiki, ne glede na cepilni status, sedem dni vsakodnevno samotestirati v šoli.

Učencem ne bo treba opravljati 7-dnevnega samotestiranja namesto napotitve v karanteno, če:

  • so preboleli COVID-19 in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni ali pa so preboleli COVID-19 in bili ustrezno cepljeni,
  • bodo predložili dokazilo o negativnem rezultatu testa HAG, ki ni starejše od 24 ur od odvzema brisa.

Če se bo torej pojavila okužba v nekem oddelku, bo ostala doma samo okužena oseba, ostali učenci pa bodo lahko še naprej obiskovali pouk.
Oddelek pa bo napoten v karanteno le, ko bo število okužb s koronavirusom v obdobju 14 dni preseglo 30 % glede na vse učence v posameznem oddelku.

S spremembo odloka učencem in dijakom pripada 20 testov HAG za samotestiranje na mesec in ne le 15, kot je veljalo doslej.

Zaradi velikega porasta okužb in sprememb pogojev za napotitev oseb v karanteno na domu pa bo poraba testov predvidoma močno narasla, tako da, prosimo,  pravočasno poskrbite za nabavo le-teh.

Naj ne bo odveč še opomnik glede odjave malic in kosil: v primeru, da je v karanteni celoten razred, odjava ni potrebna za posameznega učenca. V primeru odsotnosti posameznega učenca zaradi izolacije oziroma karantene pa starši oz. skrbniki, prosim, odjavite malico oz. kosilo  za svojega otroka v šolski kuhinji.

Hvala za razumevanje.

Mitja Šket, ravnatelj

Dostopnost