(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Knjižničarki in učiteljice slovenščine smo v sredo, 12. 10. 2022, izvedle celodnevni kulturni dan, ki smo ga poimenovale Knjižne bolhice ali kako spodbuditi  (prostočasno) branje pri šestošolcih. Že več let namreč opažamo, da število bralcev za bralno značko v tem starostnem obdobju precej upade.

Učenci so sodelovali v dveh ustvarjalnih delavnicah. V prvi so ugotavljali, katere knjige so po vsebine njihove najljubše, in se opredelili kot bralci pustolovščin, kriminalk, grozljivk, knjig z romantično ali pa humorno vsebino.  Na podlagi sličic in besednih asociacij, povezanih z njimi,  so pisali lastne zgodbe.  Nastali so prav izvirni zapisi, učenci pa so dokazali, da njihova domišljija ne pozna meja. Ob branju njihovih stvaritev smo se zelo zabavali. Nadaljevali so s sestavljanjem razrezanih odstavkov iz bolj ali manj znanih knjig, ugotavljali naslove le-teh, nato pa med poslušanjem odlomka vadili zbranost in pozornost tako, da so »lovili« slišane besede.

Druga delavnica je prav tako prinesla veliko zabave. Za začetno razgibavanje je poskrbela naloga, pri kateri so morali s pantomimo pokazati naslove znanih literarnih del. V nadaljevanju so se spremenili v bralne detektive in se podali na lov za besedami. S pomočjo tablic so brali pripravljene namige ter v pesniških zbirkah in strokovnih knjigah po navodilih iskali določene besede, iz njih pa sestavili naslove leposlovnih knjig. Sledila je še ena ustvarjalna naloga, pri kateri so učenci prav tako dali domišljiji prosto pot – ustvarili so reklamo za izbrano knjigo.

Med obema delavnicama pa smo doživeli prav poseben dogodek. Obiskal nas je g. Igor Plohl, pisatelj na invalidskem vozičku, in nam predstavil pretresljivo osebno zgodbo od trenutka, ko se mu je življenje zaradi usodne nesreče obrnilo na glavo. Kot invalid živi aktivno in polno samostojno življenje, vozi avto, poučuje v bolnišnični šoli, se ukvarja s športom, potuje in piše knjige. Lev Rogi (Igor) je njegov prav poseben knjižni junak, ki v slikanicah otrokom predstavlja življenje invalidov in težave, s katerimi se srečujejo v vsakdanjem življenju. Srečanje z g. Igorjem je bilo ganljivo, posebno in se je gotovo vsakega od nas dotaknilo na svoj način. 

Dostopnost