(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Nič ni bolj našega od gore,

ko se dvigamo čez skale.

Nič ni bolj našega kot morje,

ko zajadramo z obale.

S temi besedami nas je proslava ob samostojnosti in enotnosti povabila k razmišljanju o vrednotah.
Kaj so že vrednote? Se v okviru družine še znamo pogovarjati o njih? Na vse to smo tekom proslave dobili odgovore.
Nastopajoči pa so svoja razmišljanja prav tako sklenili okoli velikih a hkrati preprostih besed, kot so DOM, DOMOVINA …

Ajda Čakš, 5.a

DOMOVINA                      

Slovenija je naša majhna država,
res lepa je njena narava.
Griči so s cvetjem krašeni,
drevoredi spomladi pa lepi zeleni.
Na pragu poletja se lipe odevajo
v cvetove lepe dehteče.
Jeseni se v vetru zlati listki vrtijo,
razigrani otroci jih glasno lovijo.
Ko zima naravo v tiho belino odene,
otrokom sankanje res dobro dene.
Prelepa je ta naša narava!
Varujmo jo, da bo domovina naša
vedno takšna ostala. 

RAZMIŠLJANJE O DOMOVINI

Maša Novak, 8. c Naša domovina, Slovenija, je lepa in edinstvena ne glede na vse t.i. slabosti, s katerimi se dandanes vsi srečujemo. Vsakič znova, ko se zbudim, pomislim, kako smo lahko hvaležni, da se zbudimo v mirno jutro. Ko se sprehodimo po naravi, vidimo tisoče osupljivih lepot, ki jih ponuja prav naša dežela. Nikjer nimajo morja, nižin in gora v eni državi, ki ima le dobra dva milijona prebivalcev. Ravno pri nas je tudi mnogo zgodovinskih ostankov, ki so vplivali na odkrivanje oziroma raziskovanje sveta.

Maša Zorin, 5. d Zame domovina pomeni dom, kraj, kjer so moji bližnji, moji prijatelji. Kadar gremo po naši domovini na izlet govorimo enak jezik in jemo naše, domače jedi. Domovina je nekaj, kjer biva veselje.

Marko Pepevnik, 5. c  Domovina mi pomeni, da lahko brez skrbi hodim v šolo, se počutim varno in imam družino, s katero se razumem. Da hodim v šolo, kjer pridobivam znanje ter imam prijatelje in sošolce. Želim si, da bi moja domovina ostala še naprej lepa in varna dežela. 

Nia Krobat, 5. b Moja domovina Slovenija je moj dom. Rada grem na izlete v druge države, a nikjer nisem rajši, kot doma v Sloveniji. Slovenija je lepa in raznolika. Lahko gremo na visoke gore ali uživamo na soncu ob morju. Moja domovina mi veliko pomeni.

Maša Novak: Že Ivan Cankar je dejal: O domovina, ko te je Bog ustvaril, te je blagoslovil z obema rokama in je rekel: “Tod bodo živeli veseli ljudje”. 

DOM

Jan Haladeja, 3. c Zame družina pomeni vse, ker me imajo radi, ker skrbijo zame in mi delajo družbo. Dom pa je tam, kjer živimo, ustvarjamo spomine in se družimo.

Lina Recko, 4. a Ko sem z družino, sem vesela in se zabavam. Ko sem žalostna, me potolažijo. V mojem domu nikoli ni tišine, v mojem domu je toplo in zabavno.

Tilen Stojan, 4. a V moji družini smo prijazni in si pomagamo. Radi se smejemo in se družimo. Doma se počutim varno in nikoli me ni strah.

NINA KIDRIČ, 6. e

ZDRAVJE VARNOST LJUBEZEN MIR NARAVA

To so vrednote, ki opredeljujejo tisto, kar se meni zdi najpomembneje v življenju. Le te se nenehno odražajo v načinu našega vedenja. Pravica do življenja pa je tista, ki bi morala biti na vrhu seznama vseh. Res je, da je včasih ljudem težko prepoznati ključne vrednota, a ko jih odkriješ, veš, kaj je resnično pomembno.

Veliko presenečenje današnje prireditve pa je bil Božiček, ki nas je pozdravil na zelo moderen način, kar preko on-line povezave! Njegove besede so zvenele tako:

A se vidimo? Kuku? Hoohoohoo. Božiček tukaj. Pozdravljeni osnovnošolci, pozdravljeni učitelji. Našel sem način, kako se vam lahko oglasim. Preko ekrana, seveda. Kaj me tako gledate? A ne verjamete, da vem, s kom govorim? No, no.  Poslušajte. Povezan sem z  OŠ Šmarje pri Jelšah, Ja, hohoho, jaz vse vidim. Moram vas posebej pohvaliti. A veste zakaj? Ja, v šoli ste bili pridni. Na vseh področjih. Bravo, čestitam. Ampak nekaj se moramo pogovoriti. Veste, vsak ima kakšno napako, ki jo mora popraviti. Jaz in vsi vi. Pa še nekaj bi vam rad sporočil. Nekaj posebnega. Vaši učitelji vas imajo neizmerno radi. Tudi če so včasih jezni. Vi pa jih lahko posebno razveselite, če jih boste bolj ubogali, delali domače naloge in se trudili pri svojem delu. Hooohohooohoo … Aaaa, želje? Vem, za vaše želje. Saj sem vendar Božiček, ki vas spremlja. Vendar moram vam nekaj povedati čisto iz srca. Toplo mi je pri srcu, ko vidim, da je med vami še kar nekaj otrok, ki znate ceniti drobne reči, tople objeme in lepe besede. Pridni bodite in ne pozabite, da nam bo lepše v letu 2023, če bomo znali sodelovati, biti strpni in podati roko tistemu, ki bo kdaj na tleh. Veste, razumevanje in skupni trenutki so tisto, kar šteje. Hohoohooo …

Ob slovesu je v naših mislih še odmevala pesem …

Nič ni bolj našega od ptice,

ki nas v gozdu preglasi.

Nič ni bolj našega od reke,

ki čez stopala žubori.

Nič ni bolj našega od jame,

ko prav vsak korak odmeva.

Nič ni bolj našega od njive,

širše od noči in dneva.

Nič ni bolj našega od črke,

ki v besedi oživi.

Nič ni bolj našega od note,

ki s črtovja poleti.

Nič ni bolj našega od ceste,

polne rolk, kotalk, koles.

Nič ni bolj našega od mesta,

ki vabi nas na ples.

Nič ni bolj našega od roke,

ki v drugi roki zadrhti.

Nič ni bolj našega od lune,

ki poljub jo prebudi.

Ustvarjalke proslave Branka Đaković, Vanesa Kidrič, Karmen Učakar z nastopajočimi

Dostopnost