(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

TRADICIONALNO SREČANJE ŠOLSKIH PEVSKIH ZBOROV NA CENTRALNI ŠOLI

 

V četrtek, 16. januarja, je v večnamenskem prostoru osnovne šole Šmarje pri Jelšah zopet odmevala pesem – pesem mladih pevcev od 1. do 9. razreda centralne šole in vseh podružničnih šol.

Devetošolka Tjaša Volovšek in sedmošolka Julija Golež sta vse navzoče starše, učitelje in ostale goste nagovorili z mislijo, da se najde način, če je pomembno, in najde izgovor, če ni pomembno. In v nadaljevanju poudarili, da je otroke pomembno sprejeti takšne, kot so, ne da bi jih spremenili in popravili. Da jih  je potrebno uzreti v vseh njihovih razsežnostih, boljših in včasih slabših, prijetnih in tudi kdaj neprijetnih … In da je  srečanje pevskih zborov dogodek, s katerim lahko učenci dokažejo, da so takšni, kot so, sprejemljivi za družbo. In da imajo talent, so dokazali s svojimi glasbenimi nastopi, ki so nas spomnili na besede Ivana Cankarja, da se mora narod zavedati svojega najvišjega bogastva, ki ga ima – svoje kulture!

Iz grl mladih ljudi so prihajali glasovi, ki so nas pobožali, spomnili, kako lepo je poslušati peto besedo, ki  prenaša poslušalcem  pomembna življenjska spoznanja, na katera prepogosto pozabimo v vrvežu vsakdanjika.

In ko ti ob poslušanju srce zatrepeta, telo obmiruje v nekem poseben stanju breztežnosti, ko imaš občutek, da se je čas ustavil, pozabiš na skrbi, se zavedaš, kaj kultura je in koliko je vredna za posameznika in družbo. Marsikomu pomaga poiskati vero v bližino med nami, v prijazno besedo, v čudež pogleda, ki se dotakne srca.

Takšno je pač življenje.

Hvala, učenci in mentorice!

 

 

 

 

 

 

 

Dostopnost