(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Že ob koncu maja smo se z učenci pogovarjali o mleku, njegovem pomenu za življenje nas  ljudi in nekaterih živali. Doma so se učenci pozanimali od kod dobijo mleko – ali ga kupijo v trgovini ali ga dobijo na kmetiji (doma ali  pri sosedu).

Na svetovni dan mleka (1. junija) smo oblikovali stolpčni prikaz:

  • katero mleko uživajo doma,
  • katero mleko je po okušanju mleka, iz trgovine in iz kmetije, okusnejše.

Ugotovitve prikazujejo fotografije.

Ta dan smo  si ogledali filmčka, ki sta bila posneta na dveh kmetija (kmetiji Smole in Mužerlin). Ogledali smo si tudi fotografije, ki so jih o pridelavi mleka, starši učencev naložili v spletno učilnico.  Naslednji dan je fotografije in posnetek o pridobivanju mleka pri Belejevih, želel predstaviti tudi učenec Jan. Pri učenki Juliji Smole, kjer so tudi posneli pridelavo mleka, smo dobil domače kravje mleko. Mleko smo dali na kisanje in čez nekaj dni okušali kislo mleko. Ker je bilo mleka precej, smo se dogovorili, da naslednji dan v razredu skuhamo puding. To je bila prava poslastica tistega dne. Seveda smo imeli vsako jutro na razpolago skodelico mleka in za malico  mlečni obrok (mlečni riž, jogurt…). “To je fino, to je zelo dobro, puding je slasten”,  je bilo v teh dneh slišati iz ust učencev 1. in 2. razreda. Seveda so bili tudi drugi komentarji:  domače mleko je boljše, bolj diši; drugi pa ne, to mi ni všeč, nima dobrega vonja, ima čuden okus, to kislo mleko ni podobno jogurtu.

Zanimivo je bilo poslušati vse te komentarje in utemeljitve.

Želeli smo si tudi  ustvarjanja z besedo in sliko, zato smo postali likovni in pisni ustvarjalci. Nastali so nekateri zanimivi zapisi. Učencem je bilo odkrivanje znanj o mleku všeč.

Učenka Sintia je o mleku zapisala takole:

MLEKO – mala kaplja vse naredi, da zdravo zjutraj vstaneš ti.

S klikom na spodnje povezave si lahko ogledate posnetke pridelave mleka pri nekaterih naših učencih.

https://youtu.be/y8zmHhUyr4k

https://youtu.be/0sKowYZO8SE

https://youtu.be/fwJNv0RpIIU

Dostopnost