(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

LOKALNI OBRTNIKI SE PREDSTAVIJO NA OSNOVNI ŠOLI ŠMARJE PRI JELŠAH

OŠ Šmarje pri Jelšah je v dogovoru z Obrtno-podjetniško zbornico Šmarje pri Jelšah organizirala  predstavitev obrtnih poklicev vsem devetošolcem. Lokalni obrtniki so nam skušali približati deficitarne poklice, ki so zagotovo pot do uspešne prihodnosti.

V sredo, 20. 10. 2021, smo imeli učenci 9. razredov naravoslovni dan z lokalnimi obrtniki. Vsak izmed njih nam je pokazal, kaj počne in nas poskušal čim bolj pritegniti k poklicu, ki ga sam opravlja z veseljem že vrsto let.

Vsi devetošolci smo se zjutraj zbrali pred šolo, kjer smo že od daleč zagledali množico stojnic, ki so čakale na nas. Razdeljeni v manjše skupine, opremljeni s časovnim razporedom in z zemljevidom postojank ter v spremstvu krasnega sončnega vremena smo preživeli res lep in zanimiv dan.

Na stojnici Steklarne Rogaška, so nam predstavili potek dela in nam o tem pokazali kratek video, ogledali smo si lahko tudi nekaj njihovih najbolj znanih izdelkov, med katerimi sta bila pokala za zmagovalca MasterChef Slovenija in pokali za najboljše v smučarskih skokih v Planici.

Na postojanki gostilne Krpan je kuhar pripravljal njoke s tartufi, natakar in slaščičarki pa so nam predstavili svoje delo. Posladkali smo se lahko tudi s cakepopsi – mini torticami na palčkah.

Odpravili smo se tudi do stojnice monterja ogrevalnih naprav, gospoda Juričana, in do gospoda Juga, elektroinštalaterja, kjer so nam opisali delo ter povedali, katere spretnosti so  dobrodošle, če se odločiš za te poklice.

Na stojnici GIC gradenj so nam pokazali objekte, ki so jih zgradili, ogledali smo si tudi video običajnega dneva delavca v podjetju, podelili so nam tudi nekaj kap in  majic podjetja.

Pri optiku, gospodu Halužanu, smo gledali skozi očala z dioptrijo -10 ter s pomočjo naprave preverjali naš vid in barvno slepoto, predstavili pa so nam tudi kontaktne leče.

Ustavili smo se pri stojnici frizerskega salona Katarina, kjer so nam opisali celotno delo frizerja. Nekaterim sošolcem in sošolkam pa tudi uredili pričeske.

Gospod Ratej nam je predstavil ne tako pogost poklic. To je izdelovalec nagrobnih napisov. Na nagrobnem kamnu nam je pokazal, kako se vanj vkleše črke in tudi dovolil, da smo se preizkusili v tem delu.

Na stojnici avtokleparstva in ličarstva Krajnc so nam pokazali čelado ter njihove izdelke in nam opisali oba poklica, podelili pa so nam tudi ključke in kemične svinčnike podjetja.

Šiviljsko podjetje Puffi nam je predstavilo podrobnosti šiviljskega dela, ogledali smo si lahko tudi njihove izdelke: kopalne plašče za otroke, brisače, kape, nahrbtnike …

Pri cvetličarki Jani smo se lahko sami preizkusili v cvetličarskih spretnostih in okrasili nagelj s travo in listi ter dekorativnim materialom.

Poklice orodjar, strojni tehnik in inženir strojništva smo spoznali kar v tovornjaku gospoda Arzenška, kjer so nam predstavili enega od njihovih strojev za upogibanje kovin in nam pokazali kako deluje.

Gospod Prah nam je prestavil poklic učitelja vožnje, dali pa so nam tudi možnost, da se (seveda v spremstvu inštruktorja) peljemo z avtomobilom, prilagojenim za učenje vožnje.

Nadalje smo si pri stojnici Vitlov Krpan ogledali video dela v podjetju, ter razstavljeno prikolico za les. Predstavljeni so nam bili poklici s področja kovinarstva in operativnega kadra.

Na stojnici Rotoboxa, ki se ukvarja s proizvodnjo opreme za motorna vozila, je bil razstavljen motor, ki je pritegnil veliko pozornosti, opisali pa so nam poklic oblikovalec kovin – orodjar.

Pri podjetju AS System so nam prikazali izdelavo vijakov in matic, nam opisali delo strojnega tehnika in poudarili spretnosti, potrebne zanj.

In nazadnje še stojnica mizarja, gospoda Černoše, na kateri so bili razstavljeni različni stoli, ogledali pa smo si tudi video o izdelavi omarice.

Če na kratko povzamem, se mi je celoten dan zdel zelo zanimiv, poučen, predvsem pa vreden svojega časa, saj smo učenci pridobili kakovostne informacije neposredno od ljudi, ki so mojstri na svojem področju. Vse stojnice smo obiskovali z radovednostjo, vsaka nas je pritegnila na svoj način.

V imenu devetošolcev OŠ Šmarje pri Jelšah se zahvaljujem vsem lokalnim obrtnikom, ki so si vzeli čas za nas, učence, ki bomo morda nekoč ravno njihovi sodelavci.

Petja Korče, učenka 9. razreda

Dostopnost