(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Ko si zlomimo roko ali nogo ni potrebno posebej razlagati, zakaj ne moremo telovaditi ali pisati. Kadar pa doživljamo duševne stiske pa jih okolica težje zaznava in sprejema. Učenci so duševno zdravje prepoznali kot pomemben dejavnik v njihovem življenju, zato so temo duševno zdravje otrok in mladostnikov izglasovali za dvoletno temo otroškega parlamenta.

V letošnjem letu smo izvedli na OŠ Šmarje pri Jelšah mnoge dejavnosti v povezavi z duševnim zdravjem. Prvo srečanje otroškega parlamenta smo tradicionalno izvedli v tednu otroka. Povzeli smo delo v preteklem letu in predstavili letošnjo temo. Prikazali smo nekaj vaj za boljše duševno zdravje, ki so jih mladi parlamentarci izvedli s sošolci pri razrednih urah.

V mesecu novembru smo spoznali gradivo za samopomoč To sem jaz, ki je dostopno v šolski spletni učilnici. Učenci smo v e-učilnici dostopali do sob pobega na temo sprejemanja drugačnosti ter gradiv iz naših srečanj. V sodelovanju s knjižničarkama je potekala v knjižnici razstava knjig in knjižne uganke na temo duševnega zdravja.

V delavnici o pozitivnem razmišljanju smo ob namišljeni, a možni situaciji iz vsakdanjega življenja, razmišljali kakšne misli nas takrat prevzamejo. Ravno te so ključne za razvoj čustev in vedenja ob tej situaciji. Spoznali smo, da je pomembno, da v stresni situaciji prikličemo čim več pozitivnih misli, ker le ta vodijo v reševanje problemov, negativne pa v oblikovanje odklonilnega vedenja, ki vodi v še več problemov.

V delavnica postavljam si cilje in si prizadevam smo spoznali, da je postavljanje ciljev nujno, ker nas cilji spodbujajo, usmerjajo naprej in dajejo smisel našemu bivanju. Še posebej pomembni so vsakodnevni majhni cilji, ki nas in našo bližnjo okolico delajo zadovoljne. Med četrto in petošolci smo izvedla raziskavo na temo postavljanja ciljev. Ugotovili so, da so največkrat cilji povezani z uspehom v šoli, odnosi v družini in poklicno kariero. Večkrat si učenci postavljajo ravno prav visoke cilje, ki so jim s trudom dosegljivi. Zelo jim je všeč, če so vključeni v dejavnosti postavljanja šolskih in razrednih ciljev.

V začetku aprila smo izvedli šolsko srečanje z učenci od 4. do 9. razreda. Na dogodku so mladi parlamentarci povzeli letošnje delo ter zbrali nekaj idej za boljše počutje in duševno zdravje učencev na naši šoli. Predlagali so izvajanje čim več pouka v naravi ter jogo ali druge aktivnosti za sproščanje. Želijo si daljših odmorov ter mirnega kotička za pogovore in prostor, kjer bi lahko odganjali jezo ter stres. Pred testom si želijo 5 minutnega sproščanja ob mirni glasbi. Po pouku si želijo izvedbe delavnic, kjer bi se učili tehnik sproščanja za boljše duševno zdravje.

   

  

   

Svoje predloge za izboljšanje počutja in krepitev duševnega zdravja sta Sara Orač in Eva Planinšek prenesli na regijsko srečanje, katerega je letos gostila OŠ Bistrica ob Sotli.

Fotografije iz regijskega srečanja v Bistrici ob Sotli:

     

    

Dostopnost