(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

V sredo, 24. maja, je na šmarski ploščadi potekala Parada učenja, osrednja prireditev Tednov vseživljenjskega učenja. Na povabilo koordinatorice dogodka Jane Turk Šulc so si učenci 1., 2. in 3. razreda centralne šole v kulturnem domu ogledali igrano-lutkovno predstavo Zinka Črepinka v izvedbi dijakov Šolskega centra Rogaška Slatina. Nastala je po knjižni predlogi Zinke Kobula Kamenšek, ki je izdala že štiri knjige o Zinki Črepinki.

“Na svetu so različni otroci. Eni bolj radovedni, drugi malo manj, vsi do zadnjega pa v sebi nosijo otroško željo po tem, da bi postali nekaj posebnega, ko bodo veliki. Moja otroška želja je bila, da bi postala Črepinka!” je svojo predstavitev začela glavna junakinja.

Ustvarjalci predstave so v gledališkem listu zapisali, da je Zinka preprosto dekle, ki že od malih nog rada ustvarja s steklom. Njena največja želja je bila, da bi se ji uspelo vpisati na Steklarsko šolo v Rogaški Slatini in ko prejme pismo, v katerem piše, da je sprejeta na šolanje, se ji odprejo vrata v čudoviti svet steklarske delavnice.
Tam oživijo in ji družbo delajo šamotna peč Šamotko, raznovrstni čopiči, steklene palačinke … Prav posebej zgovorni pa so kozarci Poldi, Stanko in Violeta, ki Zinko še posebej zabavajo!

Učenci so v predstavi zelo uživali in se naučili veliko novega o steklarskem poklicu. Po ogledu so se nekateri ustavili še pri stojnici Šolskega centra Rogaška Slatina, kjer jim je Zinka pokazala nekaj steklarskih izdelkov, med drugim tudi prelep nakit.

Dostopnost