(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Erasmus+

Danes, 16. maja,  so našo šolo v okviru programa Erasmus+ obiskali učenci in učitelji iz Nemčije, Turčije, Portugalske, Hrvaške in Anglije.
Po jutranjem sprejemu v jedilnici in kulturnem programu, ki ga je z učenci pripravila učiteljica Mateja Voh, in dveh dopoldanskih delavnicah v učilnicah pri učiteljicah Marjeti Dečman Iglič, Klavdiji Černelč, Mateji Voh  in Bernardi Zalokar so v sklopu dejavnosti prvega dne gostje popoldne obiskali srednjeveški trg Lemberg, kjer so preživeli celo popoldne.

Uvod v spoznavanje šaljivih zgodb o Lemberžanih v realnem okolju je pripravil g. Vlado Nunčič s prijetnimi zvoki lajne, starega ljudskega glasbila. Na zanimivih in poučnih delavnicah so potem v slovenskem in angleškem jeziku spoznavali zgodovino samega kraja. Domačinka Slavica Lorenčak je  na prijeten način predstavila zgodbo o nastanku, delovanju in pomenu  starega trga  Lemberg. Učenci  so poskrbeli za branje angleških prevodov, ki jih je zanje pripravila učiteljica angleškega jezika Bojana Božiček.

Po ogledu rotovškega muzeja so se gostje posladkali še z domačo orehovo potico in “jerpico”, ki je bila prav slastna. Ko smo končali s pojedino, pa smo prisluhnili še gospodu vitezu, ki je  na kratko predstavil viteško življenje in njegovo opremo. Otroci so tako imeli priložnost, da se preizkusijo v mečevanju in poskušanju viteške opreme. To se je večini, vključno z mano, zdelo nadvse zanimivo.

Seveda  ni srednjeveškega dne brez pisanja srednjeveškega pisma. Vsak udeleženec je poprijel za pisalo – pero, ga namočil v črnilo ter lastnoročno napisal sporočilo svojim najdražjim. Pisanje le-tega se mi je zdelo precej težko. Pismo smo opremili tudi z znamko Lemberga. Dan se je zaključil s prihodom družin, pri katerih bodo te dneve preživeli naši mladi gostje, stari med 10 in 14 let, ostali pa v hotelu v Rogaški Slatini. 

Zelo sem hvaležna, da sem lahko bila del tega čudovitega dne, ki je pokazal, da jezik ni ovira za druženje in tkanje novih vezi ter širjenje znanja.

Zoja Smole, devetošolka

                                                                                                                                                                                 

Dostopnost