(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Šestošolci so na delnem kulturnem dnevu pisali voščila ob prihajajočih božično-novoletnih praznikih. Tako so obudili staro navado pisanja voščilnic z roko, ob tem pa podprli tudi akcijo Društva Radi pišemo z roko.

Prvo uro našega druženja smo tako namenili spoznavanju razlik med voščilom in čestitko, ponovili pravopisna pravila za pisanje praznikov, si ogledali značilnosti neuradnega voščila, nato pa se lotili pisanja. Da smo ogreli roke in dobili občutek za velikost pisave, razmike …, smo najprej povadili na navaden papir, nato pa voščila svojim bližnjim napisali na razglednice s prazničnim motivom, ki nam jih je podarilo Društvo Radi pišemo z roko. Učenci so pisali natančno, zavzeto in z vso odgovornostjo. Naučili so se tudi, kako na razglednico pravilno napišemo naslov.

Drugo uro smo v imenu vseh učencev in kolektiva šole na šolske voščilnice napisali voščilo ustanovam in posameznikom, ki vse leto sodelujejo s šolo in skrbijo, da nam je v šoli prijetno. Pisali smo uradno voščilo in spoznavali značilnosti le-tega. Naloga ni bila tako preprosta, a smo dokazali, da z odgovorno pripravo in natančnim delom znamo in zmoremo. Misli, ki smo jih s tako skrbnostjo zapisali, bodo gotovo ogrela srca prejemnikov in jim polepšale prihajajoče praznike.

Tretja ura pa je potekala bolj sproščeno. Domišljiji smo dali prosto pot in izdelali preproste, a čudovite voščilnice iz ekološkega papirja in listov starih, odpisanih knjig. Nekateri so uspeli vanje napisati še voščilo, drugi pa bodo to storili doma.

Tako smo začutili čar prihajajočih praznikov in spoznali, da so praznična voščila z malo ustvarjalnosti in truda lahko nekaj, kar nas toplo pogreje in na obraz nariše nasmeh.

Dostopnost