(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Pred nekaj leti je svet obnorel fidget spinner – majhna vrtljiva napravica, dostopna v različnih barvah, materialih in velikostih, ki smo jo vrteli med prsti. Kmalu so se začele pojavljati še druge nenavadne igrače, imenovane ‘fidgeti’. Danes je na trgu mala poplava že nekaj časa zelo popularnih fidget igrač. Gre za antistresne, senzorične pripomočke različnega videza, oblik, materialov, z različnimi funkcijami (antistresne žogice; kocke z različnimi stikali in kolesci; vozli oz. klobčiči; pop it silikonske igrače z mehurčki, ki jih lahko pokaš v eno ali drugo smer; obtežene igrače ali odejice za pomiritev …). Z njimi se otroci radi sproščajo, pomagajo jim pri umirjanju, kadar so v stresni situaciji. Fidget igrače so torej pripomočki za samonadzor, ki lahko pomagajo izboljšati pozornost in koncentracijo ter sproščajo mišično napetost. Lahko imajo pomirjajoč vpliv na tesnobne otroke in spodbujajo aktivno poslušanje.

V času, ko nas je novi koronavirus zaprl med štiri stene, zelo omejil druženja in zaprl šole, so se stiske pri marsikaterem otroku povečale. Ko so učenci prišli nazaj v šolo, smo jim skušali biti na razpolago s pogovori, nasveti. Med drugim sem z otroki poskusila izdelati tudi nekaj ‘domačih’ senzoričnih igrač, za katere je potrebno le nekaj materiala, ki se po navadi najde pri vsaki hiši (kosi blaga, volna, papir, karton, vata, stari gumbi …) in ščepec potrpljenja. Že sama izdelava, kot tudi kasnejša uporaba, se je izkazala za pomirjujočo. Nekaj teh igrač je v pisarni na razpolago otrokom. Radi sežejo po njih med pogovori ali med reševanjem nalog.

Za letošnjo temo Otroškega parlamenta so tudi otroci sami izglasovali ‘Duševno zdravje otrok in mladih’, kar kaže na to, da tudi oni zaznavajo stiske pri sebi in svojih bližnjih, čutijo potrebo govoriti o tem in iščejo rešitve oz. načine, kako pomagati sebi in drugim. Antistresne igrače so lahko eden izmed načinov, kako umiriti in sprostiti samega sebe, saj so dostopne in priročne.

Jerneja Kocman, psihologinja

 

 

 

 

Dostopnost