(03)-8171-500 OŠ Šmarje pri Jelšah, Vegova ulica 26, 3240 Šmarje pri Jelšah info@os-smarje.si
Select Page

Gozd je ekosistem, ki nudi človeku prostor sprostitve, zagotavlja kisik za naše preživetje, možnost ogrevanja naših domov in nenazadnje nas zdaj v jesenskem času tudi kulinarično razvaja. Da se zavedamo pomena ohranjanja čim manj spremenjenega gozda, sedmošolce popeljemo z Naturo 2000 zaščiten gozd.

Drugi četrtek in petek v oktobru smo se odpravili v Kozjanski park na naravoslovni dan. Zbrali smo se v trgu Podsreda od koder smo se odpravili odkrivati posebnosti v Sloveniji najbolj zastopanega ekosistema – gozd. Po gozdni učni poti smo spoznavali preplet živih in neživih dejavnikov v dobro ohranjenem gozdu in spoznavali nekaj ključnih skupin organizmov, ki omogočajo edinstvene prehranjevalne splete v zaščitenem območju.

Kot najbolj zanimiv je zagotovo alpski kozliček, ki za svoje razmnoževanje potrebuje podrta debla kamor odlaga oplojena jajčeca. V teh deblih se ličinke razvijajo kar 3 leta predno se preobrazijo v odraslo žival. Učenci so tako spoznali, da je za obstoj te zavarovane vrste pomembno kakšno odmrlo drevo pustiti v gozdu, da bomo lahko še naprej občudovali tega lepotca.

Kot najzanimivejši del naravoslovnega dneva pa je bilo srečanje z netopirji, ki prebivajo v podstrešju gradu Podsreda. Nekateri so imeli sreči in videli netopirje počivati na tramovih strehe. Spet drugi smo se zadovoljili z ogledom nočnih letečih sesalcev na kamerah. Dan smo zaokrožili z zasluženo malico na grajskem dvorišču in se polni novega znanja odpravili nazaj v šolske klopi.

Dostopnost